Antidoping

Vi har vidtagit en mängd åtgärder för att motverka doping och är "vaccinerade" i "vaccineraklubben" mot doping!

Antidoping

Regler och Föreskrifter

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och dopingregler. Dessa grundar sig i WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna

Tar du dopingklassade läkemedel?

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som Svensk Antidoping har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser.

Behöver du söka dispens?

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig.

Dopingkontroll

Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter så rekommenderar vi filmen ”Dopingkontroll”. Där finns även en folder med samma namn som delas ut till alla som gör en dopingkontroll för första gången.

Kosttillskott

RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, så sker allt bruk av kosttillskott på egen risk. Läs mer om vad Svensk Antidoping skriver om kosttillskott

Vi är vaccinerade mot doping

Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt RF:s och Svensk Antidopings upplägg.

Vår antidopingplan

I vår antidopingplan kan du läsa mer om hur vi arbetar för att förebygga doping i vår verksamhet och hur vi bemöter akuta situationer. Läs vår antidopingplan här:

Vår antidopingansvarig är Joakim Bäckström.

Lär dig om vad som gäller

Du är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Du lär dig vad som gäller på 30 minuter om du genomför e-utbildningen Ren Vinnare.

Svensk Antidoping på Facebook

Uppdatera dig genom att gilla och följ Svensk Antidoping på Facebook.

Prenumerera på Antidopingnytt

Du kan även registrera dig som prenumerant nyhetsbrevet ”Antidopingnytt” för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt.